Všechno co mám ráda
lifestylový hobby magazín pro moderní a sebevědomé ženy.

Přípravte se na Velikonoce

Přípravte se na Velikonoce

Velikonoce

Jaro už netrpělivě klepe na dveře a spolu s ním i Velikonoce. Pojďte ven a užívejte si první jarní hřejivé paprsky. Nachystejte se na pomlázku, vysejte osení a oprašte staré zvyky a koledy.

Předvelikonoční týden začíná na Květnou neděli, po které následuje Modré pondělí. To letos připadá na 3. dubna 2023. Podle tradice v tento den lidé nemohli vykonávat žádnou práci. Je to den odpočinku, protože již v úterý bychom se měli pustit do velkého úklidu, který k jaru neodmyslitelně patří. Vymeťte vše, co se dá. Toto úterý se nazývá Šedivé, a hned po něm následuje Škaredá neboli Sazometná středa. Ta připomíná Jidášovu zradu. Budete-li se na Škaredou středu mračit, lidová pověra tvrdí, že se budete mračit opakovaně každou středu v roce.
Na Zelený čtvrtek si dejte něco zeleného, třeba špenát, hrášek nebo salát z kopřiv, budete po celý rok zdraví. Nic tento týden nepůjčujte a s nikým se nehádejte. Pokud to dodržíte, budou se vás držet peníze a hádky se vám budou vyhýbat. Říká se, že když v tento den na zahradě před rozedněním zatřesete stromy, urodí se na nich více ovoce. V tento den si křesťané také připomínají poslední večeři Páně. Na zahradě nebo balkoně zasejte hrách, ředkvičky a další zeleninu, protože vše, co se v tento den vyseje, dobře prospívá. Zatřesete-li před východem slunce ovocnými stromy, dočkáte se bohaté úrody.
Na Velký pátek si připomínáme ukřižování Ježíše Krista. Zemřel ve tři hodiny odpoledne a na památku jeho utrpení se v tento čas konají obřady. Velký pátek je podle pohanských pověr spojen s kouzly. Říká se, že se otevírají poklady ve skalách, nebo že se voda z horských pramenů mění na víno.
O Bílé sobotě se pusťte opět do uklízení, přípravy pomlázky a barvení vajíček. Věřící v tento den oplakávají Ježíše Krista, ležícího v hrobě. V žádné domácnosti by neměl chybět prostřený stůl, velikonoční beránek a jidáše. O Velké noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých. Nastává Boží hod velikonoční. V tento den se pekly a světily velikonoční pokrmy. Velikonoce jsou zakončené pomlázkou. Žena nebo dívka, která bude na Velikonoční pondělí vyšleháná pomlázkou, zůstane svěží a zdravá. Součástí koledování může být polévání vodou. Někde mládenci polévají ženy, jinde ženy muže.

VELIKONOČNÍ DEKORACE

Vypěstujte si osení
Osení není tráva, ale mladý ječmen nebo obilí s krásně pevnými a jásavými zelenými oddenky. V minulých dobách sázení osení připomínalo počátek zemědělských prací a také patřilo mezi jedinou zelenou dekorací na konci zimy. Vy ho koupíte v hobby marketu nebo třeba v květinářství či v chovatelských potřebách. Nejraději vyberte pšenici, ječmen nebo žito. Sázejte nejlépe 14 až 10 dní před Velikonocemi. Pokud byste to včas nestihli, zasaďte čočku. Ta zvládne vyklíčit i za několik dní. Osázený květináč položte na světlé místo a nepřelévejte ho.

Zasaďte řeřichu
Do vymytých skořápek od vajíček položte vatu nasáklou vodou a na ni vysejte semínka řeřichy. Během 3 dnů vyroste do výšky 4 cm. Skořápky můžete umístit do slepičky nebo nádobky na vařené vajíčko.

Přírodní barvy na vajíčka
Přírodní barvení bude trvat o něco déle než kupovanými barvami a barva nikdy nebude jednolitá. Nicméně přírodní barvení vybízí k experimentům. Každé vajíčko před samotným barvením dobře omyjte a odmastěte prostředkem na nádobí nebo teplou vodou se špetkou jedlé sody. Do hrnce vložte přírodní barvivo, zalijte cca 3/4 litrem vody, mírně osolte a přidejte 2 lžíce octa. Přiveďte k varu, vložte vajíčka a 10 minut vařte. Vajíčka v lázni nechte až do úplného vychladnutí. Pokud jsou vajíčka stále málo barevně výrazná, nechat je namáčet po celou noc. Nechte je oschnout na savém podkladu, aníž by se vzájemně dotýkala. Lesku dosáhnete troškou oleje, másla nebo kouskem slaniny.
ŽLUTÁ – Do 750 ml vody vsypte 3 vrchovaté lžíce kurkumy.
ORANŽOVÁ – Vajíček povařte s 2 nastrouhanými mrkvemi nebo červenou paprikou.
RŮŽOVÁ – Stačit vám bude jedna větší nebo 2-3 menší kousky červené řepy.
ČERVENÁ – Vajíčka povařte v červeném víně nebo je dlouho louhujte v odvaru z červené řepy. Slupky z červených cibulí jsou také zajímavé, ale barva nebude intenzivní.
ZELENÁ – Použijte špenátu, kopřivy nebo petrželovou nať. Špetku kmínu dodá svěžejší odstín.
MODRÁ –  Povařte silný ibiškový čaj nebo listy ze čtvrtiny hlávky červeného zelí. Lžíce jedlé sody namísto octa způsobí temnější odstín.
HNĚDÁ – Barvěte vajíčka pomocí cibulových slupek, dubové kůry, silné kávy nebo černého čaje.
ČERNÁ – Nejtmavších odstínů docílíte sazemi.

Uvažte pentle
Barevné stuhy jsou symbolem Velikonoc? Mašle můžete uvázat kamkoli – na vajíčko, židli, lustr nebo do vázy naaranžujte pár větviček a na ně přivažte barevné stuhy a pověste kraslice. Krásně oživíte svůj domov.

Velikonoční věnec
Na výrobu věnce můžete použít různé materiály od květin, přes větvičky, vajíčka, dekorace zajíčků, kuřátek či kačenek až po zmíněné pentle. Korpus na věnec obalte třeba mechem nebo barevným lýkem a jednotlivé dekorace nalepte nejlépe tavnou pistolí.

Jedlé dekorace
Zabavte děti pečením a zdobením perníčků. Díky velikonočním formičkám proměníte vánoční perníčky v chutnou velikonoční dekoraci a při jejich zdobení si navíc užijete spousty legrace.

Foto: Unsplash