Všechno co mám ráda
lifestylový hobby magazín pro moderní a sebevědomé ženy.

5 tipů, jak jíst méně masa s Veggie Challenge

5 tipů, jak jíst méně masa s Veggie Challenge

Tápete nad tím, jak jíst každý den pestře a přitom bez masa? Změna klasického jídelníčku směrem k rostlinnému a celkové omezení živočišných produktů může být pro mnohé náročné. Naštěstí žijeme v době, kdy jsou pro přechod na tuto šetrnější stravu skvělé podmínky. Inspirujte se tipy od ProVeg Česko.

NEPŘEMÝŠLEJTE NAD TÍM JAKO VŠECHNO ANEBO NIC
Nakolik omezíte živočišné produkty je vaše volba. Každý z nás je jedinečný a má také odlišnou startovní pozici. Věnujte tedy čas postupnému zkoušení nových jídel a poznávání veganské kuchyně.

NEZAPOMÍNEJTE NA PÁTOU CHUŤ UMAMI
Existuje několik surovin, které vám pomohou pozvednout rostlinná jídla a dodají jim plnou chuť, např. restované houby, pečená rajčata, karamelizovaná cibule, miso pasta nebo sušené lahůdkové droždí.

PŘIHLASTE SE DO VEGGIE CHALLENGE
Veggie Challenge je 30denní výzva, pro všechny, kdo chtějí prožít svůj měsíc rostlinněji. Při registraci si můžete zvolit vlastní obtížnost: 30 dní veganství, 30 dní vegetariánství nebo 30 dní méně masa. Po dobu následujících 30 dní pak budete dostávat pravidelné denní e-maily, které obsahují recept dne, článek dne a také produkt dne. Navíc jsou v záhlaví každého e-mailu pravidelně aktualizovány informace o tom, kolik jste za dobu účasti ve výzvě ušetřili životnímu prostředí i životů zvířat.
Veggie Challenge má navíc vlastní aplikaci a tak plnění výzvy bude ještě větší zábava! Zaregistrujte se zcela zdarma na www.veggiechallenge.cz.

Rostlinné zdroje umami

ZACHÁZEJTE S MASEM JAKO S PŘÍLOHOU
Změna přístupu k masu je skvělým způsobem, jak začít. Většina z nás si od dětství maso zafixovala jako hlavní část jídla. Pokud jej začneme vnímat pouze jako příležitostné zpestření, bude snadnější ho nahradit či vyřadit. Místo masa zvyšte svůj příjem luštěnin, semínek a oříšků.

SEZNAMTE SE S LIDMI, KTEŘÍ VÁM POMOHOU NEBO MAJÍ STEJNÝ CÍL
Pokud máte mezi známými někoho, kdo se už vegansky stravuje, určitě vám ochotně poradí a naučí vás, co vařit či kde nakoupit. Díky zapojení do Veggie Challenge můžete navíc poznat ty, kteří výzvu také plní a vzájemně se inspirovat.

Recept: Čočkové kuličky s gravy omáčkou a bramborovou kaší

Čočkové kuličky
1 a ½ hrnku uvařené zelené čočky
¾ hrnku jemných ovesných vloček
1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
2 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 lžíce kvalitní sójové omáčky
2 lžíce lahůdkového droždí
hrst namletých vlašských ořechů
¾ lžičky sušeného oregana
½ lžičky sušeného tymiánu
½ lžičky uzené papriky
chilli dle chuti
½ lžičky soli
pepř
2 lžíce oleje

Gravy omáčka
2 a ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru
250 g hnědých žampionů
1 menší cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce oleje
4 lžíce rostlinné smetany
čerstvý tymián
sůl, pepř

Postup:
Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.
Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší (pro veganskou verzi použijeme rostlinné mléko a rostlinnou alternativu másla).