Všechno co mám ráda
lifestylový hobby magazín pro moderní a sebevědomé ženy.

Jak bezpečně ochránit peníze před inflací?

Jak bezpečně ochránit peníze před inflací?

investice, inflace, zhodnoceni penez

Asi už jste někdy slyšeli, že byste měli mít na svém účtě finanční rezervu, která by vám ulehčila situaci v případě dlouhodobé nemoci nebo ztráty zaměstnání. Jenže, peníze na účtech začíná okusovat inflace. Je nejvyšší čas se rozhodnout, kam peníze uložit, aby neztrácely na své hodnotě.

 

Ačkoli přibývá domácností, které sotva vyjdou z měsíčních příjmů, faktem zůstává, že každý páty Čech má na svém běžném účtu naspořeno přes 300 tisíc korun. Abyste o pracně naspořené peníze na horší časy nepřišli, je třeba začít uvažovat o tom, jak peníze nechat vydělávat. Můžete začít pomalu, s malou částkou a dle vaší spokojenosti investice navyšovat. Zde je pár možností, jak se dají peníze zhodnotit.

Pro začátek můžete oslovit banku, které důvěřujete a začít investovat do podílových či jiných fondů, nebo využít rad finančních poradců. Určitě už jste zaslechli pojmy, které s investováním souvisí. Trochu si je vysvětlíme:

Akcie – akciové trhy jsou trochu jako ruleta. Můžete mít štěstí, a velmi rychle na nich vydělat hodně peněz, nebo naopak pěkně prodělat. Stačí, že s trhy zamávají neočekávané vlivy jako pandemie, válka nebo přírodní katastrofa, a ztráta může být bolestná. Akcie můžete koupit přes burzovní aplikace, nebo přes poradce, kteří si za svou práci vezmou podíl peněz.

Podílové fondy – Chcete-li snížit možnost rizik na miminum a chtěli byste investovat třeba jen menší částku měsíčně, mohly by vás zajímat podílové fondy. Vaše peníze budou kolektivně investovány v různém poměru mezi akcie, dluhopisy nebo třeba termínované vklady. Počítejte, že za správu peněz touto cestou zaplatíte vstupní poplatky.

Investice do nemovitostí – Nákup nemovitostí a pozemků už není tak výhodný, jako byl před lety. Ale dá se stále považovat za jistý. Máte-li dost financí v hotovosti, můžete zakoupený byt či dům pronajímat. Vždy ale počítekte s náklady na údržbu bytu a placení daní.

Investice do zlata – patří mezi dobré možnosti, jak uložit dlouhodobě peníze. Výhodou je, že nákup i prodej zlata a stříbra je osvobozen od zdanění. Můžete ho koupit například zde ve formě investičních mincí, medailí nebo třeba cihliček. Na burze jsou k dostání zlaté certifikáty vydávané bankami nebo můžete investovat do fondů přímo vázaných na zlato. Další možností je založit si Zlaté spoření, do kterého měsíčně vkládáte vámi zvolenou částku a konečný vklad vám bude vyplacen ve zlatě, případně můžete mincovnu požádat o zpětný odkup zlata.

Dluhopisy – jedná se o cenné papíry, jehož nákupem půjčujete peníze tomu vydavateli dluhopisu. Po určité době získáte zpět původní investovanou částku a úrokový výnos. Dluhopisy mohou být termínované na rok až deset let nebo na dobu neurčitou. Vydávají je nejen firmy, ale i stát. Úroky z nich mohou být pevně stanoveny, nebo mohou být navázány na cenu ropy či zlata nebo vývoj mezd, nebo mohou být bezúročné. Investice do nich je bezpečná pouze jsou-li vydány důvěryhodným subjektem jako je například stát.

Půjčky lidé lidem – půjčovat na úrok lze i prostřednictvím firem, které zprostředkovávají půjčky P2P (People to People). Výše úroků závisí na míře rizika. 

Alternativní investice – Oblíbené investice jsou například do kryptoměn, šperků, drahých kamenů, vína, značkových kabelek nebo bot. Vyplatit se může i investice do umění, tedy pokud se v něm dobře orientujete.